2014. október 12., vasárnap

Weekly street style & Motoros dzseki akkor és most

Ha ősz, akkor bőrdzseki. Ha bőrdzseki, akkor (nekem) motoros dzseki.

 (fotók pinterest, tumblr)

Egy jó minőségű, igényes darab csodákra képes a ruhatárunkkal. Sokáig nem hittem az <alapdarabokban> (persze amíg nincs, addig nem is lehet), de ha valami az, akkor egy tökéletesen passzoló, a saját stílusunkhoz illő bőrdzseki biztosan az. 

Hogy mivel viseljük, nem kell túlbonyolítani, a kollázson első körben a legegyszerűbb megoldásról gyűjtöttem össze képeket (fekete farmer & öv & ing/pulcsi), persze a lehetőségek száma végtelen (tervezek még bejegyzést cifrább lookokról is!). Megoldja a szokásos reggeli/esti városba indulás előtti fejtörést-szenvedést, hogy mit is vegyünk fel, (vagy legalábbis jelentős mértékben lerövidíti :P,) mindenhez passzol, pláne, ha van egy hozzá illő bokacsizmánk, vagy bakancsunk. Nagy mértékben megemeli ruhatárunk színvonalát és látványosan divatossá teszi a megjelenésünket.* Erre bizony a kevésbé igényes fast fashion cégek is rájöttek, és ezzel,bár a népszerűsége nő, a "presztízse" egyre inkább csökken a bőrdzsekinek (aki már látta a derékra kötött kockás-ing & alacsony szárú fekete Converse dorkó & bőrdzseki jelenséget SOKSZOR, az érti mire gondolok...), de ebbe most inkább nem mennék bele, majd egy másik bejegyzés alkalmával. 
Amit most (és mindig is) hangsúlyozok, az az egyéniség, az eredetiség megtalálása és megőrzése, a bőrdzseki esetében is. A rengeteg előnye, amiket leírtam itt*, csak akkor válik igazán értékelhetővé, ha saját stílusunkhoz igazítjuk, nem véletlenül használtam a <divatos> és nem pedig a <stílusos> jelzőt az előbbiekben. A kettő nem ugyanaz.


(képek google, Marlon Brando, James Dean, The Ramones)

 Nálam a képeken is látható motoros dzsekik viszik a pálmát. Van mögöttük valami gondolatiság, egyfajta rebellis szellem, pimaszság, vadság. Ha csak megnézzük a történetét, azt, hogy kik, mikor, miért viselték, egyből megértjük, honnan fakad ez az  ikonikus jelleg, és azt is, hogy mit értettem az alatt, hogy veszít a "presztízséből". Bőrdzsekit eleinte katonák, pilóták viseltek, az első, illetve a második világháború alatt, akkoriban a <gyorsaság> és a <kaland> fogalmakkal hozták összefüggésbe. A dzsekit aztán Hollywood kapta fel (pontosan, az 1953-as A vad "The wild one" című filmben Marlon Brando főszereplésével, két évvel később pedig a Haragban a világgal, "Rebel without a cause" című filmben James Dean főszereplésével vált ikonikussá). A filmek hatására az 50-es, 60-as évektől különböző szubkultúrák kezdték el viselni, olyan fiatalok, akik fittyet hánytak a társadalom szabályaira, konvencióira. A motoros dzseki egyre inkább a lázadás szimbólumaként terjedt el a köztudatban.

(pinterest)

 Remélem tetszett, és egyetértesz velem! Köszi, hogy végigolvastad! Puszi,
D.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése