2014. október 26., vasárnap

Alexander Wang X H&M - divat és sport találkozása

Mostanában minden divattal foglalkozó blogoból és női magazinból, online felületeikből is Alexander Wang neve folyik, ami nem véletlen, hiszen a múlt héten került megrendezésre óriási show és felhajtás keretében a H&M-el való közös projekt bemutatója, New Yorkban. Az igazat megvallva erről nem terveztem írni, mert egyáltalán nem az én világom, sőt kimondottan csalódtam a végeredményben, de mivel elég felkapott téma és végül is a negatív vélemény is vélemény, mégiscsak belevetettem magam. 

(képek hm.com)

Bár már a 2015-ös tavaszi RTW kollekcióját is ennek jegyében alkotta meg (megnézhetitek itt!), laikus meglátásom szerint Wang ez esetben már nem döntött jól a sportvonal (monokróm színvilág, sztreccshatás, wang-es sorfeliratok például) folytatásával. A népszerű fast fashion márkákkal való együttműködések során (aminek nyilvánvaló célja, hogy az igazi designer divatot közelebb hozza az átlag emberekhez, és elérhetőbbé tegye azt számukra), amikor egy világhírű tervező számunkra is megfizethető(bb) ruhákhoz adja a kézjegyét, akkor elsősorban olyan darabokra számítunk, amelyek egyszerűen hordhatóak, beleilleszthetőek az "átlagos" ruhatárunkba. Hát ezekkel a darabokkal elég nehéz dolgunk lenne, inkább nevetségessé tennék magunkat, persze kiváló stílusérzékkel bármit meg tud szelídíteni magán az ember, csak hogy ez egy ritka adottság. Félreértés ne essék, nem konkrétan a sportruházat ihlette kollekcióval van gond, hanem azzal, hogy a megalkotásának miértjével (szerintem) nincs összhangban: az eredmény nem elég hatásosan szolgálja a kollaborációnak a célját, a kettő valahogy nem passzol, de lehet, hogy csak én gondolkozom ilyen korlátoltan, hiszen Wang direkt feszegeti a határokat, "...mindig az mondja, az ő célja a global citizen felöltöztetése, s mindenki interpretálja szabadon az általa tervezett ruhákat. Azaz, nincs fix ideológia, fix koncept...mindig is lifestyle brandet akart létrehozni: olyat, amely nem bonyolult annyira, hogy ne lehessen multifunkcionális, hogy ne lehessen opcionális..." - idézek a Rebellive blog egyik írásából.


Ez volt az egyik oldala a témának, ami általánosságban elmondható, ami viszont a személyes csalódottságom hátterében áll, az az a naiv elképzelés volt, hogy majd az igazi "régi Wang-stílushoz" hasonszőrű gyönyörű bőr/műbőr táskák és cipők (ezekről akartam igazából írni, amit a következő bejegyzésben meg is teszek) lesznek inkább részesei ennek a kollekciónak, de sajnos nem így történt: a régi Wanghez képest ez a mostani számomra totális hideg zuhany volt, és ahogy olvastam más blogokon is, ezzel nem vagyok egyedül. Hogy ezzel a sportos vonallal valami nagyot akart újítani Wang, és sikerült is neki, az biztos, csak lehet, hogy mégsem ennek a projektnek a keretén belül is ezt kellett volna erőltetni. Saját elmondása szerint valami olyat szeretett volna létrehozni, ami mindenki számára izgalmas lesz. Izgalmasnak izgalmas lett, de megvenni biztosan nem sokan fogják. Őszintén szólva nem tudom, hogy Rihannán és a fanatikus Wang-rajongókon és elvetemült fashionistákon kívül ki fog e darabok egyikében is (edző topban és leggingsben például) kimenni nappal az utcára, vagy elindulni az éjszakába... 
Egyébként a kollekció darabjai a nagyközönség számára november 6-ától lesznek elérhetőek a világ 250 H&M üzletében, és online.

Köszi, hogy végigolvastad! Remélem tetszett, puszi!
D.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése